Jazz Special, 2019

“Den såkaldt svære toer efter den roste debut med Wood Factory i 2016 er tilsyneladende ikke et problem. De ofte storladne arrangementer gennemføres her med sin egen logik hvor især en flot opbygning af indledningsnummeret gør sig gældende, mens man i Take Off præsenteres for en insisterende, gentaget frase, der dog ikke tipper over, da der kontrasteres med solistiske indsatser af et stærkt hold, der ud over Johann Gustav kun har Lasse Schjerning som genganger fra debuten. Der gives i det hele taget plads til fine soli af Jonas Due på muted trompet i den smukke Enticing Solitude og af den garvede Fredrik Lundin, hvis saxsolo på Wide Open synes at gro ud af arrangementet. De velgørende kanter ikke mindst fra Mads Nørgaard skal også nævnes. Det virker helt selvfølgeligt, at CD’en slutter, som den begyndte: med prunkløst klaver. Man kan måske af og til føle at det undervejs kan blive en anelse for storladent, men respekt for et projekt med variation og overblik og med pondus, der fortsat lover godt.”

 

 

Jazznyt, 2018

“Jeg sluttede min anmeldelse af Johann Gustavs debutplade, for et par år siden af med en salut om, at forventningerne til opfølgeren var skruet gevaldigt i vejret. Og de indfries til fulde på Seizing intuition. Pianisten Johann Gustav holder fast i sekstet-formatet med Wood Factory, hvor der er en klar tråd til debuten. Det store forskel er at Johann Gustav er blevet så meget mere voksen, at han tør stole på sin intuition. Selv om der er en enkelt gammel ræv, den altid sikre tenorsaxofonist Fredrik Lundin, med i den ellers unge sekstet, så er det Jonas Due på trompet og flygelhorn der gang på gang placerer sig smukt i hovedrollen. Der er f.eks. balladen Enticing Solitude, hvor han med elegant følsomhed spiller på muted trompet. Johann Gustav har ladet intuitionen råde i forbindelse med skabelsen af musikken. Johann Gustavs intuition giver til overflod nogle flotte kompositioner, hvor de enkelte medlemmer af bandet får lov til at vise sig frem. Her er åbningsnummeret i særklasse. Det ni minutter lange Introducing intuition kommer flot omkring sekstetten, hvor Johann Gustav er en god igangsætter. Seizing Intuition er til yndere af nordisk inspireret og melodisk jazz med musikalsk saft og kraft. En stærk plade.”

 

Jazz Special, 2017

”En stor og dejlig overraskelse. Den 22-årige pianist Johann Gustav er født på Bornholm og studerer ved Syddansk Musikkonservatorium i Odense. Han er en uhyre aktiv ung mand, som også har taget initiativ til Musik Over Gudhjem på hjemøen; en festival, der fokuserer på nutidig musik – ikke det sædvanlige dixieland-dilettanteri. Med denne debut er det tydeligt, at Johann Gustav er en ambitiøs musiker og komponist. Hans musik er mindelse om amerikansk akustisk hardcore-jazz i de sene 1960’ere og tidlige 70’ere – lige inden den blev til fusionsjazz. Forestil dig en opdateret version af Woody Shaw / Louis Hayes Quintet / Cedar Walton Quartet og Herbie Hancock, så er du som lytter på rette vej. Men ind i mellem høres også inspirationer fra den nye, store nordiske lyd – uden at der på noget tidspunkt går indadvendt monotoni i den. Johann Gustavs kompositioner rummer fine linjer, forståelige akkordprogressioner og kompositionernes integritet holdes hele vejen igennem. Og så forsøger musikerne ikke at spille musik, de ikke magter; de ved, hvad de kan og slipper ikke gulvet. Dermed ikke sagt, at der ikke bliver spillet igennem; blot er det tydeligt, at vi har at gøre med musikere, som er i stadig udvikling og sætter sammenspillet højere end forsøg på at lege store individuelle kunstnere. Musikken skal afleveres i fællesskabet. Afslutningsnummeret New Day er en af de flottest opbyggede danske kompositioner hørt i lang tid. En uhyre overbevisende debut fra en lovende ung sekstet.”

Jazz Special, 2017

“Musikerne var en anelse overforstærket, men det var nødvendigt for at overdøve publikum, og de havde styr på deres udtryk. Trompet, tenorsax, piano, guitar, bas og trommer giver mange muligheder, og de blev alle udnyttet. Hardcore og kraftfuld semiakustisk jazz fra forrige århundrede, men tilpasset nutiden. En uhyre velgørende oplevelse, og det fedeste er at gruppens debut-CD, Wood Factory til fulde lever op til koncerten. Efterhånden virkede det oven i købet som om, det unge publikum i højere grad fik fokus på musikken fremfor på sig selv. Mens hardcorelytterne ikke veg fra stolene lige foran scenen, vendte flere og flere sig mod scenen og begyndte at følge med.”

 

Jazznyt, 2016

”Den unge pianist Johann Gustav debuterede i foråret med dette album, Wood Factory. Man får ikke indtrykket af, at det er en ung og uprøvet musiker, der har lavet pladen. Han har samlet en sekstet bestående af saxofon, trompet, guitar, bas trommer omkring sig selv på klaver. Musikken fremstår gennemarrangeret – og bearbejdet. Stilen er lyrisk og enkel med luft, plads og ro til de enkelte instrumenter. Johann Gustav har en god fornemmelse for melodien, hvor f.eks. Creme Brulée med sit let melankolske udtryk er en af mine favoritter. Han bruger sekstetten som et samlet hele, hvad han via sine kompositioner leder dem fint igennem stemningerne. De seks numre på pladen er gode præsentatoner af pianisten og komponisten Johann Gustav. Med en sådan debut er forventningerne til opfølgeren skruet gevaldigt i vejret.”